Melodifestival – final 2012


Så har den stora finalen nu äntligen gått av stapeln – den 10 mars 2012 i Globen, Stockholm.  De tio utvalda låtarna av totalt 32 låtar framfördes under den spännande festivalkvällen. Vinnare blev förhandstippade  Loreen med låten ”Euphoria”. Låtens upphovsmän är Thomas G:son och Peter Boström. Hennes bidrag inte bara vann, det fick flest röster genom tiderna i Melodifestivalen – 670 551 röster!!! Både svenska folket och de internationella jurygruppena gav henne högsta poäng. Det var också första gången sedan systemet med deltävlingar infördes som det blev en vinnare som deltagit i första deltävlingen.På andra plats kom – för andra året i rad – Danny Saucedo med sin otroligt bra låt ”Amazing”.   Programledare var Gina Dirawi, Sarah Dawn Finer och Helena Bergström. De gjorde en fantastisk insats under alla deltävlingar samt finalen med mycket humor, glädje och värme. Den största förändringen under årets Melodifestival var att under deltävlingarna nollställdes inte resultaten i andra röstomgången utan alla röster räknades. Deltävlingarna ägde rum i Växjö, Göteborg, Leksand och Malmö. Andra chansen genomfördes i Nyköping.

Även i år, liksom förra året, fick internationella jurygrupper rösta. Tillsammans med tittarnas telefonröster avgjordes tävlingen. De länder som fick bidra med jurygrupper var; Belgien, Bosnien och Hercegovina, Cypern, Estland, Frankrike, Irland, Malta, Norge, Storbritannien, Tyskland och Ukraina.

Lycka till Loreen i Baku, Azerbadjzan den 26 maj 2012 i Eurovision! Sverige måste dock kvala till den stora tävlingen under semi-finaler den 22 och 24 maj.

Nyhet nästa år: Vinnare i Svensktoppen 2012 kommer att erbjudas plats i Melodifestivalen 2013.

Nedan alla bidrag i finalen i resulatordning:
1. ”Euphoria” – Laureen
2. ”Amazing” -.Danny Saucedo
3. ”Soldiers” – Ulrik Munther
4. ”Shout it out” – David Lindgren
5. ”Why am I crying” – Molly Zandén
6. ”Baby doll” – Top Cats
7. ”Mystery”  – Dead by April
8. ”Jag reser mig igen” – Thorsten Flinck och revolutionsorkestern
9. ”Why start a fire” – Lisa Miskovsky
10. ”Mirakel” – Björn Ranelid feat. Sara Li

1 Comment to "Melodifestival – final 2012"

 1. Elisabeth Bilbao L.V.'s Gravatar Elisabeth Bilbao L.V.
  12 mars, 2012 - 12:24 | Permalink

  Vad jag kommer att berätta det kanske kan ni använda för att åtgärda problemet för nästa år. Eftersom ni gör ett fantastiskt jobb.

  På lördagen var vi hela min familj tittar Melodifestivalen. Totalt 5 personer. Min man och jag röstade för Danny några gånger innan han sjunger. Efter sin presentation 3 av oss började ringa för att rösta. Var omöjligt! Totalt 25 samtal. Kanske 4 gånger var det inget svar och andra hade ett meddelande som sa; ”Din röst kan inte ta emot”. Det är märkligt att ändå samtal som gick ut röstmeddelandet måste vi betala.
  Två av mina vänner fick jag höra att de passera det samma.

  Jag skulle vilja att ni visa mig vad som var orsaken till det verkar inte rättvist att så många samtal kommer att få betala utan att ha röstat. Dessutom tror jag Danny förlorade många röster till hans fördel.
  Jag tror att detta kommer att bli den sista gången som vi deltar i omröstningen Melodifestibalens.
  MVH
  Elisabeth Bilbao L.V.

Skriv en kommentar