Melodifestivalen 2012 deltävling 1


Det var staden Växjö som fick den stora äran att anordna deltävling nr 1 i Melodifestivalen  2012 och därmed påbörja uppgiften att vaska fram vilka av de totalt 32 låtar som deltar som ska vara med i finalen.  En nyhet för tävlingen i år är att det inte blir någon nollställning av rösterna till andra omgången. Rösten som tittarna ger vid första röstomgången gäller alltså hela vägen. En annan nyhet är att två vinnare koras under varje deltävling. Vem som har fått flest röster kommer att presenteras först efter finalen. Programledarna är Sarah Dawn Finer, Helena Bergström och Ana Gina.  

Sammanfattningsvis kan man säga att det var en otrolig bredd på låtarna och inte minst på artisterna. Allt från hårdrock till väldigt lugna toner och hip hop. En hel del nykomligar gästade kvällen såsom;, Dead by April, Torsten Flinck och Abalone Dots. En hel del veteraner hittade vi också såsom  Marie Serneholt,Afrodite, The Moniker och Loreen. Och sen var det Sean Banan! En rolig blandning på det hela taget.

Den första låten som gick till final var Loreen med låten ” Euphoria ” – en fantastisk vacker låt med medryckande refräng. Loreens vackra röst bidrar verkligen till helhetsintrycket.  Låten är skriven av Thomas G:son och Peter Broström.   Andra låten som vann var en av av Sveriges mest kända hårdrocksgrupper Dead  by April som sjunger growl (blandar pop med hård hårdrock), gruppen bildades 2007. Låten heter ”Mystery” och är skriven av Pontus Hjelm.  Lite oväntat att de skulle gå vidare i denna schlagertävling. Till andra chansen blev det två otippade låtar; Sean Banan med sin låt ”….” och Thorsten Flinck och Revolutionsorkestern med låten reser mig igen”. Den förstnämnda låten var en oseriös historia men rätt så schlager trevlig. Tyvärr gjorde den lilla kommentaren om Carola att låten sjönk betydligt i mitt tycke. 🙁  Den andra låten var faktiskt (inte förväntat) en  rätt vacker och lugn låt.

Melodifestivalen håller på varje lördag fram till 10 mars då den stora finalen i Globen äger rum!

Följande låtar deltog i tävlingen (i resultatordning)
1. Loreen ”Euphoria” (final)
2. Dead by April ”Mystery” (final)
3. Thorsten Flinck och Revolutionsorkestern ” Jag reser mig igen” (till andra chansen)
4. Sean Banan ”Sean den förste banan” (till andra chansen)
5. Afro-dite ”The boy can dance”
6. Marie Seneholt ”Salt and peppar”
7. Abalone dots ”På väg”
8. The Moniker ”I want to be Chris Isac”

Skriv en kommentar